FRNL 

Waarderingen van Ratingbureaus

"Triple A (AAA)", "B+", enz : Wat betekent dit concreet voor uw spaargeld ?

Dus, alvorens uw geld bij een bank te deponeren, is het aangewezen eerst te verifiëren of deze een goede rating krijgt om niet het risico te lopen dat uw spaargeld op een goede dag geblokkeerd raakt bij een faillissement of zelfs verloren is als het gedeponeerde bedrag boven het fameuze garantieplafond van 100.000€ uitkomt.

(Griekenland heeft bijvoorbeeld een 'C'). Hoe hoger de waardering (groen of donkergroen), hoe geruster u kan zijn bij de betrokken bank.

Waarderingen van ratingbureaus

Moody's Standard & Poor's/Fitch
Aaa Topkwaliteit AAA
Aa1 Hoge kwaliteit AA+
Aa2 AA
Aa3 AA-
A1 Gemiddel hoge kwaliteit A+
A2 A
A3 A-
Baa1 Gemiddeld lage kwaliteit BBB+
Baa2 BBB
Baa3 BBB-
Ba1 Speculatief BB+
Ba2 BB
Ba3  
B1 Hoog risico, zéér speculatief BB-
B2 B+
B3 B
Caa In gebreke, met kans op herstel B-
Ca CCC+
C In gebreke CCC-
  D

In een recente studie van het Institut de Recherches Economiques et Sociales (IRES) van de UCL staat: "De ratingbureaus zijn privé-instellingen waarvan het werk bestaat uit het evalueren van de terugbetalingscapaciteiten van de overheden en de privé-ondernemingen met schulden op de kapitaalmarkten.

In het geval van de spaarbanken wordt onderzocht of zij instaat hun uitstaande schulden terug te betalen, waarmee dus het risico op een faillissement wordt ingeschat.

Drie grote bureaus nemen 90% van deze activiteiten voor hun rekening: MOODY'S, Fitch. Hun advies bepaalt onder meer de financieringsmogelijkheden van sommige landen.

Bron: Mikael Petitjean - Professeur de finance à la Louvain School of Management.