FRNL 

Wat is de getrouwheidspremie van een spaarrekening?

Ons antwoord

Dit is een tweede vergoeding voor de plaatsing van uw spaargeld, die wel aan voorwaarden is verbonden om verkregen te worden.

Zoals de naam aangeeft, beloont deze premie enkel het geld dat strikt 12 opeenvolgende maanden op uw spaarrekening bleef. Kortom, uw trouw wordt hiermee beloond.

De pluspunten van de getrouwheidspremie

De rente wordt gedurende 12 maanden gegarandeerd vanaf het moment dat u het geld heeft geplaatst.

Bijvoorbeeld: u stort op 1 maart 10.000 EUR op een spaarrekening die 2,50% opbrengt. U leest in de brochure van de bank dat de rentevoet van 2,50% samengesteld is 1,00% basisrente + 1,50% getrouwheidspremie. Dat betekent dat de bank de rentevoet van 1,50% aanhoudt gedurende 12 maanden voor de 10.000 EUR die u stortte, wat er ook gebeurt. Dit staat vast. Daarentegen kan ze wel de rente van 1% laten stijgen of zakken, want het gaat om de basisrente die elke dag kan fluctueren.

De minpunten van de getrouwheidspremie

Als u de 10.000 EUR afhaalt voor de afloop van de 12 opeenvolgende maanden, betaalt de bank de getrouwheidspremie niet uit. U krijgt dan niets van de 1,50% interesten van deze premie, zelfs al bleef het geld 360 dagen op de rekening staan, hebt u enkel recht op de basisrente van 1% in dit voorbeeld.