De rentes op spaarrekeningen blijven maar dalen : wat te doen?

sparen
 
 
Onze sponsors (publiciteit)
MeDirect Fidelity
(Basisrente 0,30% en 1,20% getrouwheidspremie)
Dynamic Sparen
(Basisrente 0,80% en 0,25% getrouwheidspremie)
Vision Plus
(Basisrente 0,50% en 1,00% getrouwheidspremie )
Vision Max
(Basisrente 0,80% en 1,00% getrouwheidspremie )
Vision
(Basisrente 1,00% en 0,25% getrouwheidspremie )
 
 Publiciteit
 
 
Welke spaarbank kiezen?
Argenta Europabank
Axa Bank Fintro
Aion Hello bank!
Belfius ING
BNP Paribas Fortis KBC

Bpost Bank

Keytrade Bank
CBC MeDirect
Beobank Nagelmackers
CKV NIBC Direct
Crelan VDK
CPH Santander
Deutsche Bank  

Sparen
Op meer dan 1 jaar
Op minder dan 1 jaar
 

Sparen met trimestriele storting

Spaarrekening openen
Valstrikken
 
Spaargids
Nieuws
FAQ
Fiscaliteit
Beschermingsfonds
Rating
Bankrekeningen
Gratis zichtrekeningen
 

Het is nog mogelijk om 1,50% tot 2,10% te behalen in België

Brussel, 16.06.2014 > naar de spaarrekeningen nieuws
 
De laatste jaren kenden de Belgen een langzame maar zekere daling van de rentevoeten op de spaarrekeningen. Hoe kan u desondanks het best mogelijke rendement op uw spaargeld in België bekomen?
Strategie N°1: Kies voor een andere spaarrekening voor het geld dat minstens 12 maand kan missen.


Sommige gereglementeerde spaarrekeningen bieden een gegarandeerde rentevoet gedurende 1 jaar vanaf de datum dat het geld gestort werd. Het gaat om de rentevoet van de getrouwheidspremie op de spaarboekjes. De enige bedenking: u moet uw geld gedurende 12 opeenvolgende maanden, en niet 1 dag minder, laten staan of anders loopt u het risico geen interesten op te strijken. Als u 1 jaar een deel van uw geld kan missen, kies dan voor een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie en stort uw geld zo snel mogelijk op deze rekening. Eens het geld is gestort, is de bank verplicht u deze aanvangsrentevoet te garanderen, zelfs al dalen de rentevoeten later gedurende 1 jaar, dat is de wet.


Voorbeeld :

U stort op 10.05.2014 de som van 10.000 EUR op de spaarrekening van Fortuneo Plus Fidelity , waarvan de rentevoet is samengesteld uit 0,35% (basis) + 1,40% (getrouwheid). In dat geval hebt u de zekerheid, wat er ook gebeurt, dat uw 10.000 € geniet van de rentevoet van 1,40% gedurende 12 maanden, ook al blijven de rentevoeten ondertussen dalen. Hetzelfde geldt voor de getrouwheidsspaarrekening van Evi (1,50% getrouwheidspremie), de Rabo Plus Account (1,30% getrouwheidspremie), de Getrouwheidsspaarrekening van NIBC (1,50% getrouwheidspremie) of de Spaarrekening van Optima Bank (1,40% getrouwheidspremie).


Samengevat: om te genieten van de gegarandeerde rentevoet gedurende 1 jaar, moet u afzien van de flexibiliteit om geld af te halen. Dat betekent niet dat uw geld geblokkeerd is: u kan natuurlijk steeds uw geld afhalen als dat nodig is, maar dan genieten de afgehaalde bedragen niet van de getrouwheidspremie. Dit type rekening met een hoge getrouwheidspremie is dus niet aangewezen voor wie maandelijks spaart, want de toegepaste rentevoet geldt pas vanaf de dag dat uw geld is gestort.

Strategie N°2: Weet u dat u uw spaargeld binnen enkele maanden nodig zal hebben? Kies dan voor een rekening met een hogere basisrente.
Inderdaad in dit geval ontvangt u de interesten pro rata van de duur dat het geld op de rekening bleef staan. Wat verdiend werd, blijft verdiend. De rentevoet is echter niet gegarandeerd en kan dus op elk moment variëren.


Als u uw spaargeld minstens 3 maand kan missen, biedt de Maltese Bank MeDirect de ME3-rekening aan waarvan de rentevoet niet gegarandeerd is, maar die wel 2,80% bruto aanbiedt voor roerende voorheffing van 25%, dus 2,10% netto, wat zeer voordelig is. Het enige minpunt is dat u 3 maand moet wachten vooraleer af te halen. 2,80% is momenteel het beste aanbod op de spaarmarkt, maar wel zonder garantie dat de rentevoet gehandhaafd blijft de volgende maanden.


Als u een gereglementeerde spaarrekening verkiest, bieden de Evi- spaarrekening en de spaarrekening van NIBC een basisrente van 1,30%, die elk ogenblik herzien kan worden. Tweede keuze is de Fortuneo Plus spaarrekening en de spaarrekening van Rabobank die respectievelijk 1,25% en 1,30% bieden.


Maak de goede keuze in uw zoektocht naar het beste rendement voor uw spaarrekening
.


Publiciteit
Nu in de kijker:
MeDirect, - Gereglementeerde spaarrekening
Maandsparen Max : 0,05% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie
MeDirect, - Gereglementeerde spaarrekening
Dynamic sparen : 0,80% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie
Santander, Vision Plus - Gereglementeerde spaarrekening
Vision Plus : 0,50% basisrente en 1,00% getrouwheidspremie
Santander, Vision Max - Gereglementeerde spaarrekening
Vision Max : van 0,05% tot 0,80% basisrente en 1,00% getrouwheidspremie